Saturday, October 27, 2007

University of Bergen Norway

Institutt for arkologi, historie, kultur- og religionsvitskap (AHKR), UiB:
"Barn lærte det gotiske alfabetet og den gotiske håndskrift på skolen i Norge frem til ca. 1860. Gotisk skrift

Deretter gikk man over til det latinske alfabetet, som er det samme som vi bruker i håndskrift i dag. Selv om man sluttet med det gotiske alfabetet i skolen rundt midten av 1800-tallet, fortsatte mange å skrive gotisk håndskrift så lenge de levde.

Dette betyr at frem til et lite stykke ut på 1900-tallet kan det fremdeles være enkelte rester av den gotiske håndskriften i historiske kilder. I praksis betyr dette at enten man skal lese gjennom kirkebøker på jakt etter forfedre eller vil lese i gamle tinglyste dokumenter som omhandler eiendom, f.eks. skjøter og utskiftninger, så støter man fort på gotisk skrift."

http://www.bt.no/lokallokal/asane/glimt/article406331.ece

Faksimilieutgåve av Otto Kalkar: Ordbog over det ældre danske sprog (1300-1700):

"bd. 1-4, København 1881-1907. Historisk institutt/ Statsarkivet i Bergen 2000"

Otto Kalkar - Wikipedia, den frie encyklopædi:
"Karl Otto Herman Tryde Kalkar (9. juni 1837-6 Odense Danmark . -- Jan. 1926) var dansk præst og sprogforsker."

Gotisk kurs i Norge

Online Kurs i gotisk handskrift: "Historisk institutt, UiB/Statsarkivet i Bergen 1999 Du kan begynne å bruke kurset ved å trykke på stikkordene øverst i skjermbildet. Lenken KILDENE fører deg til siden med dokumenter du kan trene på. Men vi anbefaler først å lese veiledningssidene. NB! - Påloggings- og lagringsfunksjonen kan være ustabil! Du kan likevel bruke kurset, men får ikke lagret avskriftene dine til senere. Bruk i stedet papir og penn. Kurset er naturligvis gratis å bruke"

0 Comments:

Post a Comment

<< Home